Odwiedzin

środa, 26 grudnia 2012

Śledzie w oleju z cebulką

Składniki:

6-8 filetów śledziowych - matiasów
woda przegotowana
2 duże cebule
olej roślinny
pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Filety moczymy w wodzie tak długo, aż staną się mniej słone, lub wg. uznania.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę lub półplasterki zalać wrzącą wodą przez 1 min, a następnie osączyć na sicie.
Śledzie po wypłukaniu, kroimy w dowolne kawałki, ja kroję na wielkość 4 cm.
W misce lub innym naczyniu układamy na przemian: śledzie, pieprz cytrynowy, cebulę i olej.
Śledzie wykańczamy cebulą i zalewamy olejem aby zakrył cebulę.
Odstawiamy na przynajmniej dobę do przegryzienia smaków do lodówki.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz