Odwiedzin

sobota, 26 stycznia 2013

Kaczka z glazurowanymi cebulkami


Nie powiem, przepis wymyślił przy pomocy książki kucharskiej mój towarzysz, ale nie mogłam się powstrzymać by go tutaj nie zamieścić ze względu na swój smak i kolory :)

Składniki:

2 piersi kaczki
10 małych cebulek
2 łyżki miodu
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki octu
1 szklanka rosołu
tłuszcz do smażenia kaczki
masło do sosu + do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaczkę umyć i doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać.
Cebulki obrać, i przesmażyć na maśle, dodać miód, ocet i wino.
Odparować wino i dolać rosołu i ponownie zredukować pojemność płynu.
Tłuszcz do kaczki rozgrzać i smażyć po 5 min z obu stron.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 5 min, a następnie przykryć i ponownie 5 min przypiekać.
Do sosu dodać grudki zimnego masła i już nie gotować.
Pierś wyciągnąć i pokroić w plastry, sok z kaczki dodać do sosu.
Kaczkę podawać z sosem z cebulek, kapustą i ziemniakami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz