Odwiedzin

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Karkówka w sosie z keczupu i cebuli z ziemniakami


Przepis na szybki i pyszny obiadek w sam raz dla mięsożerców.
A do tego wszystko wykonane w jednym naczyniu, czyli mniej do zmywania :)

Składniki:

4 plastry karkówki
przyprawa do mięsa wieprzowego
keczup
oliwa 
2 cebule średnie
ziemniaki
zioła prowansalskie suszone
sól

Przygotowanie:

Mięso nacieramy przyprawa do mięsa wieprzowego, a następnie nacieramy sporą ilością keczupu jeżeli chcemy pikantniejszą wersję keczup niech będzie ostry, wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki oprószamy ziołami prowansalskimi i solą i wkładamy do mięsa.
Cebulę obieramy i również kroimy na ćwiartki i również wkłądamy do mięsa.
Całość naszego obiadu polewamy oliwa z oliwek i wkładamy do piekarnika do temp. 170 stopni na ok. 45 min.
Należy zwrócić uwagę i od czasu do czasu mięso obracać a ziemniaki i cebulę zamieszać.
Mięso pod koniec można wyciągnąć na wierzch żeby się zrumieniło.
Ziemniaki powinny być po tym czasie miękkie, jak coś jeszcze je podpiekamy.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz