Odwiedzin

niedziela, 27 stycznia 2013

Sałatka chevre


Sałatka ta jest moim pierwszym wspomnieniem z Francji, i nie pierwszym przepisem, który w najbliższym czasie zostanie na moim blogu dodany w tej serii :)

Składniki:

mieszanka sałat 
2 garści pomidorków koktajlowych
1 pomidor, sparzony, obrany, pokrojony w ćwiartki, marynowany w ziołach prowansalskich i oliwie przez godzinę
zioła prowansalskie
oliwa z oliwke
4 kromki chleba tostowego
ser chevre lub camembert opakowanie
sos balsamiczny 

Przygotowanie:

Na 2 talerzach układamy mieszankę sałat.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, układamy na sałatach.
Ćwiartki pomidora układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temp. 140 stopni przez 30 min.
Tosty w całości podpiekamy w tosterze i kroimy w trójkąty
Ser kroimy w plastry tej samej grubości, układamy na tostach, wkładamy do piekarnika do pomidorów na osobnej blasze, aż ser zmięknie i zacznie się topić.
Sałatę i pomidory polewamy sosem balsamicznym, jeżeli go nie mamy można go łatwo zrobić ( 4 łyżki octu balsamicznego + 8 łyżek miodu + 300 ml. oliwy z oliwek).
Na sałatę układamy jeszcze ciepłe pomidory i tosty z serem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz