Odwiedzin

poniedziałek, 25 lutego 2013

Lasagne warzywna

Przygotowanie tej lasagne, naprawdę nie jest trudne, mi zajęło jej przygotowanie 30 min, a pieczenie ok. 40 min. ale zawsze uważam, że jest warto :)

Składniki:

płaty lasagne gotowe
1 cukinie
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 duża cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów w puszce, pokrojonych, obranych
zioła prowansalskie
ser żółty mała kostka, starty

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 litra mleka
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Przygotowanie:

Bakłażana (nie obrany), cukinie (nie obraną), cebulę (obraną) i paprykę dzielimy na 4 części.
Z cukinii i bakłażana wycinamy nasionka.
Wszystkie warzywa kroimy w ćwierplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wszystkie warzywa.
Dodajemy zmiażdżony czosnek, całość mieszamy.
Dodajemy zioła prowansalskie, dalej smażymy aż wydobędą się aromaty ok. 15 min mieszając od czasu do czasu.
Pomidory miksujemy i łączymy z warzywami.
Gotujemy aż sos się zredukuje, ale nie będzie też całkiem suchy.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy mlekiem, należy energicznie rotrzepywać trzepaczką mleko z mąką, mieszać żeby sos się nie przypalił.
Gdy sos zacznie się gotować i zgęstniał, odstawiamy go z ognia i przyprawiamy, solą, pieprzem i gałką muszkatułową.
W naczyniu żaroodpornym rozlewamy trochę beszamelu.
Układamy płaty ciasta tak by na siebie nie zachodzily (inaczej się nie do pieka), wylewamy część sosu pomidorowego.
Na sos polewamy znów beszamel i sypiemy żólty ser, czynność powtarzamy tak by ostatnią wartswę stanowił ser z beszamelem.
Lazanie zapiekamy min. 30 - 45 min w zależności od ilości warstw.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz