Odwiedzin

sobota, 23 lutego 2013

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

 
Hmmm, nie powiem byłam anty szpinak, ale powiem wam szczerze że po dzisiejszym obiedzie ja... chyba polubiłam ten szpinak :)

Składniki:

20 dag łososia norweskiego (filet bez skóry)
6 kulek szpinaku w liściach mrożonego (ok. 20 dag)
2 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki
pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka śmietany
ciasto francuskie
oliwa z oliwek
1/2 opakowania sera feta
jajko

Przygotowanie:

Łososia posolić, popieprzyć i odstawić. 
Czosnek posiekać. 
Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić kulki szpinaku i na wolnym ogniu dusić aż się rozmrożą.
Do szpinaku dodać czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz i śmietanę, smażyć aż ciecz wyparuje.
Szpinak odstawić do wystygnięcia.
Ciasto rozwijamy i przecinamy po 2 stronach na skos ok. 3 cm od siebie i na głębokość 5 cm.
Na ciasto nakładamy szpinak, potem układamy fete rozdrobnioną i całego łososia.
Poprzecinane części ciasta na przemian przekładamy zamykając w ten sposób filet z łososia.
Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 30 minut, ciasto powinno być złociste. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz