Odwiedzin

wtorek, 5 marca 2013

Penne puttanesca


Musiałam wypróbować coś lekkiego i włoskiego, bo tak mnie nagle naszło na makaron. Mnóstwo aromatów ale naprawdę warto spróbować coś nowego :)

Składniki:

makaron penne
puszka pomidorów w zalewie posiekanych
5 filetów anchois
5 kaparów
5 oliwek czarnych
2 ząbki czosnku
pieprz
oliwa z oliwek
pietruszka zielona

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Oliwe rozgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekany czosnek, chwilkę smażymy.
Oliwki, kapary i anchois siekamy i wrzucamy na patelnie, mieszamy.
Do mieszanki na patelni wrzucamy pomidory i pieprzymy.
Gotujemy ok 10 min aż sos zgęstnieje.
Pod koniec wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dekorujemy pietruszką zieloną posiekaną.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie :) Kiedyś spreparowałam podobne danie, z tym że zamiast pomidorów, anchois i kaparów królowały krewetki i lekki sos śmietanowy. W weekend zrobię próbę Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń