Odwiedzin

poniedziałek, 25 marca 2013

Pizza po włosku z mozarellą i salami

Pizza tym razem z mniejszą ilością składników za to z pysznie ciągnącą się mozarellą.

Składniki:
paczka drożdży małych
100 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
mąka pszenna
jajko
3 łyżki oleju

kulka mozarelli
30 dag pieczarek
10 plastrów salami
1 łyżka masła
keczup
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z solą i cukrem i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem.
Dodać tyle mąki aby całość miała konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na ok 30 min.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, rumienimy na maśle.
Ciasto po 30 min. wyciągamy i łączymy z jajkiem, olejem i dosypujemy powoli mąki wyrabiając na elastyczne odchodzące od ręki ciasto i odstawić na 15 min tak samo w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto nieco wyrośnie rozkładamy je na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą.
Na ciasto wykładamy sos pomidorowy lub keczup i zioła prowansalskie.
Pierwszą warstwę pizzy stanowią pieczarki, następnie salami i na koniec mozarella drobno pokrojona.
Pizzę pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz