Odwiedzin
wtorek, 19 marca 2013
Placuszki ziemniaczane z ratatouille
Placuszki całkiem ziemniaczane, ale z dodatkiem warzywnego ratatouille czyli gęstego sosu na bazie cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów.
Składniki:
5 ziemniaków średnich
cebula
jajko
1/3 szklanki mąki
sól, pieprz
oliwa
1 bakłażan
1 cukinia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
puszka pomidorów z puszki
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i cebulę i razem ścieramy na tarce.
Mąkę i jajko łączymy z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie układając placki.
Bakłażana, cukinie i papryki kroimy w ćwiartki i smażymy ok. 10 min na oliwie z oliwek.
Puszkę pomidorów dodajemy do warzyw i całość pod przykryciem dusimy ok 20 min lub więcej aż do miękkości warzyw.
W razie potrzeby sos podlewamy odrobiną wody.
Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Placuszki podajemy polane ratatouille.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz