Odwiedzin

wtorek, 19 marca 2013

Placuszki ziemniaczane z ratatouille


Placuszki całkiem ziemniaczane, ale z dodatkiem warzywnego ratatouille czyli gęstego sosu na bazie cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów.

Składniki:

5 ziemniaków średnich
cebula
jajko
1/3 szklanki mąki
sól, pieprz
oliwa

1 bakłażan
1 cukinia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
puszka pomidorów z puszki
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i cebulę i razem ścieramy na tarce.
Mąkę i jajko łączymy z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie układając placki.

Bakłażana, cukinie i papryki kroimy w ćwiartki i smażymy ok. 10 min na oliwie z oliwek.
Puszkę pomidorów dodajemy do warzyw i całość pod przykryciem dusimy ok 20 min lub więcej aż do miękkości warzyw. 
W razie potrzeby sos podlewamy odrobiną wody.
Doprawiamy ziołami prowansalskimi.

Placuszki podajemy polane ratatouille.

Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz