Odwiedzin
poniedziałek, 4 marca 2013
Sałatka śledziowa z buraczkami
Kolejna propozycja sałatki na przyjęcia, tym razem w stylu wegetariańskim.
Składniki:
1/2 kg solonych śledzi
6 jajek
2 duże cebule czerwone
5 ogórków konserwowych
5 ziemniaków nie obranych
5 buraczków nie obranych
szczypiorek
5 łyżek majonezu
mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w letniej wodzie, żeby nie były takie słone (min. 30 min).
Ziemniaki i buraczki gotujemy osobno do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę i ogórki drobniutko kroimy.
Majonez i jogurt mieszamy razem.
Śledzie dosączamy i kroimy w drobnę kostkę wykłądamy do miski na samo dno.
Na śledziu układamy cebulę i ogórki.
Polewamy częścią sosu.
Ugotowane ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki a następnie buraki rozkładamy w salaterce na pozostałych składnikach.
Jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na dużych oczkach w salaterce.
Ostatnią warstwą jest sos jogurtowo-majonezowy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz