Odwiedzin

poniedziałek, 4 marca 2013

Żeberka w piwie z kluseczkami i szpinakiem

Obiad niedzielny pełen smacznych kawałków to jest to, uwaga wersja nie dla dzieci.

Składniki:

60 dag żeberek
sól
pieprz
tymianek
2 ziarna angielskie
1 liść laurowy
oliwa
duże piwo ciemne
1 cebula

20 dag szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 cebula mała
1 łyżka śmietany
sól

4 ziemniaki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
jajko
sól

Przygotowanie:

Żeberka porcjujemy, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem obtaczamy w oliwie. 
Rozgrzewamy patelnie, rumienimy żeberka a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem, dodajmy ziarna angielskie i liść laurowy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki wrzucamy do piwa i zapiekamy pod przykryciem ok. 1 godziny w temp. 190 stopni.
Pod koniec pieczenia żeberka odkrywamy żeby się przyrumieniły.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę i studzimy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę i jajko. 
Łączymy i formujemy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie.

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak i razem przez chwilę smażymy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zabielamy śmietaną, doprawiamy solą.

Na talerzu rozkładamy żeberka podajemy ze szpinakiem i kluseczkami.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz