Obiad niedzielny pełen smacznych kawałków to jest to, uwaga wersja nie dla dzieci.
Składniki:
60 dag żeberek
sól
pieprz
tymianek
2 ziarna angielskie
1 liść laurowy
oliwa
duże piwo ciemne
1 cebula
20 dag szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 cebula mała
1 łyżka śmietany
sól
4 ziemniaki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
jajko
sól
Przygotowanie:
Żeberka porcjujemy, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem obtaczamy w oliwie.
Rozgrzewamy patelnie, rumienimy żeberka a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem, dodajmy ziarna angielskie i liść laurowy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki wrzucamy do piwa i zapiekamy pod przykryciem ok. 1 godziny w temp. 190 stopni.
Pod koniec pieczenia żeberka odkrywamy żeby się przyrumieniły.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę i studzimy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę i jajko.
Łączymy i formujemy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak i razem przez chwilę smażymy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zabielamy śmietaną, doprawiamy solą.
Na talerzu rozkładamy żeberka podajemy ze szpinakiem i kluseczkami.
Smacznego :)
Składniki:
60 dag żeberek
sól
pieprz
tymianek
2 ziarna angielskie
1 liść laurowy
oliwa
duże piwo ciemne
1 cebula
20 dag szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 cebula mała
1 łyżka śmietany
sól
4 ziemniaki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
jajko
sól
Przygotowanie:
Żeberka porcjujemy, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem obtaczamy w oliwie.
Rozgrzewamy patelnie, rumienimy żeberka a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem, dodajmy ziarna angielskie i liść laurowy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki wrzucamy do piwa i zapiekamy pod przykryciem ok. 1 godziny w temp. 190 stopni.
Pod koniec pieczenia żeberka odkrywamy żeby się przyrumieniły.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę i studzimy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę i jajko.
Łączymy i formujemy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak i razem przez chwilę smażymy, dodajemy przeciśnięty czosnek i zabielamy śmietaną, doprawiamy solą.
Na talerzu rozkładamy żeberka podajemy ze szpinakiem i kluseczkami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz