Odwiedzin

środa, 3 kwietnia 2013

Krupnik z grzybkami

Krupnik pyszny, nie sądziłam że dodanie do krupnika grzybków może tak zmienić i urozmaicić krupnik. 
Składniki:
5 łyżek kaszy jęczmiennej
5 łyżek grzybków suszonych (borowiki, maślaki)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebulka
2 łyżki koperku posiekanego
2 łyżki masła
1,5 litra bulionu (można zrobić wywar z 3 skrzydełek)
papryka w proszku ostra
vegeta

Przygotowanie:

Grzybki namoczymy w wodzie min. 30 min.
Cebulę siekamy, grzybki odcedzamy i razem smażymy na maśle.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce i wrzucamy do cebulki, całość smażymy chwilkę doprawiamy papryką ostrą.
Bulion gotujemy i wrzucamy do niego kaszę oraz warzywa.
Całość gotujemy przynajmniej 40 min na małym ogniu.
Na koniec dodajemy koperek i doprawiamy vegeta.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz