Odwiedzin

niedziela, 28 kwietnia 2013

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki zapożyczone od mojej mamy :) do barszczyku super alternatywa dla uszek

Składniki:

50 dag mąki
5 dag drożdży
1/2 szklanki śmietany
1 jajko
1 żółtko (białko zostaje do smarowania)
sól
cukier
3/4 kostki margaryny

1 kg pieczarek
1/2 kg, kapusty kiszonej
3 cebule
masło

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Pieczarki obieramy i siekamy drobno wraz z cebulą.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki, pod koniec solimy i łączymy z ugotowaną, odciśniętą, i posiekaną kapustą.
Do rozkruszonych drożdży dodajemy 1/2 łyżeczki soli i cukru, rozcieramy.
Dodajemy kolejno jajko, żółtko, i cały czas wyrabiając np. w robocie, dodajemy mąkę, śmietanę i posiekaną margarynę, wyrabiamy na gładkie ciasto. 
Ciasto rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości o kształcie wąskiego prostokąta, nakładamy na jeden brzeg farsz i zwijamy ciasno w rulonik, a następnie kroimy na 2 cm kawałki.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i kładziemy w 4 cm odstępach od siebie paszteciki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min ale jeszcze nie do piekarnika, żeby ciasto podrosło.
Paszteciki smarujemy białkiem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min lub do zrumienienia.

Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz