Odwiedzin

sobota, 13 kwietnia 2013

Pstrąg tęczowy ze szpinakiem i fetą

Hmmm, kolejny raz szpinak :) tym razem z pstrągiem tęczowym bo była akurat na niego promocja oraz ziemniaczkami, czyli dane jednogarnkowe lub jednobrytfannowe.

Składniki:

5 ziemniaków
2 filety z pstrąga tęczowego
paczka szpinaku mrożonego ze śmietaną
2 ząbki czosnku
opakowanie serka feta
zioła prowansalskie

oliwa z oliwek

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie gotujemy do miękkości i pokrojone wrzucamy naoliwionej brytfanny i posypujemy obficie ziołami prowansalskimi.
Pstrąga obieramy z łusek i kładziemy koło ziemniaków.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Szpinak wykładamy na patelnię i pod przykrywką dusimy aż się roztopi, jeżeli mamy szpinak bez śmietany, to po dodaniu do niego czosnku, dodajemy 1 łyżkę śmietany.
Szpinak smażymy aż wyparuje z niego nadmiar wody a następnie łączymy z pokruszoną fetą i odstawiamy na chwilkę z ognia.
Szpinak z fetą wykładamy na płaty pstrąga i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz