Odwiedzin

wtorek, 16 kwietnia 2013

Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem


Tarta pyszna, aromatyczna i wegetariańska, od razu została zjedzona :)


 
Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
45 dag szpinaku może być mrożony
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany
10 dag łososia wędzonego
3 jajka
6 łyżek mleka

gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażam i zaprawiam czosnkiem i śmietaną oraz solą i pieprzem lub blanszuje 3 min i następnie łączę z dodatkami.
Rozmrożone ciasto francuskie wykładam do formy od tarty, oblepiam również brzegi tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Łososia kroję na cienkie, małe plasterki.
Jajka, mleko i gałkę razem mieszam, roztrzepuje.
Na podpieczone ciasto wykładam połowę szpinaku, potem łososia całego i znów szpinak, całość zalewam masą jajeczną i ponownie piekę w temp. 180 stopni ok. 30 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz