Składniki:
15 dag polędwicy wieprzowej
2 ząbki czosnku przeciśniętego
1 łyżeczka imbiru posiekanego
łyżka oleju sezamowego (lub oleju innego)
pół opakowania makaronu jajecznego
5 dag grzybków shitake
3 plastry boczku surowego
1 cebula dymka
1 mała marchewka
1/2 papryki zielonej małej
10 dag kapusty pekińskiej
2 łyżki pędów bambusa
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka keczupu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Mięso kroimy w małe plasterki, mieszamy z czosnkiem i imbirem oraz z olejem sezamowym i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opakowaniem.
Boczek, paprykę, grzybki, dymkę, marchew i kapustę kroimy w cienkie plasterki.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wieprzowinę ze wszystkimi dodatkami oraz boczek, smażymy ok 5-10 min..
Do mięsa dodajemy warzywa wszystkie i całość razem smażymy jeszcze ok 10 min., a następnie dodajemy wszystkie składniki sosu czyli: sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, keczup, sos worcester.
Na koniec dodajemy makaron jajeczny i całość chwilkę jeszcze mieszając dusimy.
Podajemy na głębokim talerzu posypując szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz