Na pomysł tej zupy bazującej na zupie pieczarkowej wpadłam przez przypadek. I nie powiem wyszła zaskakująco dobrze :)
Składniki:
5 dużych pieczarek
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki
udko z kurczaka
sól, pieprz
ziarenko smaku
jogurt lub śmietana do zabielenia
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Udko z kurczaka opłukać i zalać 2 litrami wody, ustawić na gotowanie.
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać.
Marchew, pietruszkę i selera wrzucić do wywaru i razem gotować do miękkości.
Gdy warzywa się ugotują wraz z mięskiem, wyciągamy wszystko, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i nadal gotujemy.
Warzywa z zupy drobno kroimy, natomiast udko obieramy z mięsa i razem z warzywami wszystko wrzucamy do zupy.
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki i na maśle rumienimy.
Podsmażone pieczarki wrzucamy w całości do garnka i razem gotujemy jeszcze chwilkę.
Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku, można zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz