Odwiedzin

wtorek, 14 maja 2013

Lasagne ze szpinakiem

Moja popisowa potrawa została wzbogacona o zdrowy szpinak :)


Składniki:


makaron lasagne gotowy

paczka szpinaku mrożonego lub surowego
2 łyżki śmietany
ząbek czosnku
1 łyżka masła


20 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych
1/2 papryki czerwonej
1/2 bakłażana lub cukinii
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1/3 l mleka 
gałka muszkatułowa
sól, pieprz

1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażam i zaprawiam czosnkiem i śmietaną oraz solą i pieprzem lub blanszuje 3 min i następnie łączę z dodatkami.
Mięso mielone  w osobnym naczyniu smażę na łyżce oliwy, dodaję posiekaną cebulę i paprykę oraz pozostałe warzywa, smażę a następnie zalewam pomidorami z puszki i doprawiam solą i pieprzem.
Sos gotuję tak długo aż nadmiar wody wyparuje a sos będzie nie za gęsty i nie za rzadki.
Masło topię w mniejszym garnku i dodaję mąkę a następnie szybko wlewam mleko i całość roztrzepuję, żeby nie było grudek.
Doprawiam beszamel gałką, solą i pieprzem.

Mozarellę kroję na cienkie plasterki.

W żaroodpornym naczyniu wykładam kolejno:
1. beszamel, płaty lasagne, sos mięsny
2. beszamel, płaty lasagne, szpinak
3. beszamel, płaty lasagne, sos mięsny, mozarella

Uwaga płaty ciasta nie powinny na siebie zachodzić, bo inaczej będą twarde,

Lasagne pieczemy 40-50 min w temp. 180 stopni, wkładając ją do nagrzanego piekarnika.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz