Odwiedzin
piątek, 17 maja 2013
Łosoś w cieście francuskim z pesto pomidorowym
Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę a smak nie zapomniany :)
Składniki:
25 dag świeżego łososia może być ze skórką
ciasto francuskie
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 cytryny
1 łyżka sosy sojowego
sól i pieprz
1/2 słoiczka małego pomidorów suszonych w oliwie
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka bazyli świeżej
Przygotowanie:
Z łososia odcinamy skórkę jeżeli ją ma, kroimy na 5 cm szerokości długie kawałki i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą, odstawiamy.
W blenderze miksujemy razem pomidory suszone, bazylię i czosnek.
Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy i smarujemy na środku połową masy pomidorowej.
Na pastę kładziemy wraz z zalewą plastry łososia wzdłuż i przykrywamy reszta pasty pomidorowej.
Ciasto zwijamy ciasno i kroimy na 4 cm roladki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na papierze do pieczenia ok. 20 min w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz