Odwiedzin

piątek, 17 maja 2013

Łosoś w cieście francuskim z pesto pomidorowym


Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę a smak nie zapomniany :)

Składniki:

25 dag świeżego łososia może być ze skórką
ciasto francuskie

2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 cytryny
1 łyżka sosy sojowego
sól i pieprz

 1/2 słoiczka małego pomidorów suszonych w oliwie
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka bazyli świeżej

Przygotowanie:


Z łososia odcinamy skórkę jeżeli ją ma, kroimy na 5 cm szerokości długie kawałki i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą, odstawiamy.

W blenderze miksujemy razem pomidory suszone, bazylię i czosnek.

Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy  i smarujemy na środku połową masy pomidorowej.
Na pastę kładziemy wraz z zalewą plastry łososia wzdłuż i przykrywamy reszta pasty pomidorowej.
Ciasto zwijamy ciasno i kroimy na 4 cm roladki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na papierze do pieczenia ok. 20 min w temp. 180 stopni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz