W jednym z marketów pojawiły się borówki amerykańskie, które jak tylko zobaczyłam to zachciało mi się ciasta z nimi :)
Składniki:
jajko
duży jogurt
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 mały serek homogenizowany naturalny
żółtko
cukier waniliowy
szklanka owoców jagodowych
tłuszcz do tarty i papier do pieczenia
Przygotowanie:
Tartę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepać z jogurtem, cukrem i olejem, dodać sypkie składniki czyli mąkę i proszek.
Ciasto wylać do tarty.
Serek homogenizowany połączyć z cukrem waniliowym i żółtkiem i rozlać na cieście jogurtowym, np. spiralnie.
Owoce umyć osuszyć i posypać ozdobnie ciasto.
Ciasto włożyć do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec ok. godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz