Odwiedzin

wtorek, 21 maja 2013

Tarta ze szpinakiem, szynką i chili

Pyszne ciasto z odrobiną papryczki chili i szynką oraz oczywiście szpinakiem, uwaga szpinak uzależnia :)

Składniki:

opakowanie szpinaku mrożonego lub pęczek świeżego
ząbek czosnku
cebula
5 pieczarek
papryczka chili świeża
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia 

5 dag posiekanych migdałów
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki tymianku suszonego

2 jajka
opakowanie ciasta francuskiego
15 dag pokrojonej w plasterki małe szynki 
serek mozarella

Przygotowanie:

Czosnek i cebule siekamy.
Na tłuszczu podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak, dusimy do miękkości i dodajemy czosnek.
Pieczarki kroimy w plasterki, chili siekamy w całości i dodajemy wszystko do szpinaku i doprawić solą oraz pieprzem.

Migdały mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i tymiankiem aby uzyskać kruszonkę.

Ciasto francuskie wykładamy na tartę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy ok 10 min w temp. 180 stopni.

Jajka rozbijamy a mozzarellę kroimy w plasterki.

Na podpieczony spód wykładamy szpinak i zalewamy jajkami.
Na ciasto kładziemy kawałki szynki i posypujemy migdałami a następnie okładamy mozarellą.

Pieczemy na złoto w temp. 180 stopni.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz