Pyszne ciasto z odrobiną papryczki chili i szynką oraz oczywiście szpinakiem, uwaga szpinak uzależnia :)
Składniki:
opakowanie szpinaku mrożonego lub pęczek świeżego
ząbek czosnku
cebula
5 pieczarek
papryczka chili świeża
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
5 dag posiekanych migdałów
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki tymianku suszonego
2 jajka
opakowanie ciasta francuskiego
15 dag pokrojonej w plasterki małe szynki
serek mozarella
Przygotowanie:
Czosnek i cebule siekamy.
Na tłuszczu podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak, dusimy do miękkości i dodajemy czosnek.
Pieczarki kroimy w plasterki, chili siekamy w całości i dodajemy wszystko do szpinaku i doprawić solą oraz pieprzem.
Migdały mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i tymiankiem aby uzyskać kruszonkę.
Ciasto francuskie wykładamy na tartę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy ok 10 min w temp. 180 stopni.
Jajka rozbijamy a mozzarellę kroimy w plasterki.
Na podpieczony spód wykładamy szpinak i zalewamy jajkami.
Na ciasto kładziemy kawałki szynki i posypujemy migdałami a następnie okładamy mozarellą.
Pieczemy na złoto w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz