Odwiedzin

niedziela, 30 czerwca 2013

Dorada z pomidorowym pesto

Zielone pesto jeszcze mnie nie urzekło, za to czerwone aromatyczne owszem tak. Aby wykorzystać możliwość zakupu ryb jaką daje nam jedna z sieci marketów, postanowiłam upiec rybkę z ww. sosem , który potraktowałam jak marynatę.

Składniki:

4 pomidorki suszone
2 ząbki czosnku
gałązka świeżej bazylii
oliwa z pomidorków
odrobina skórki z cytryny 
sok z połowy cytryny

2 dorady lub inne rybki
sok z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki, czosnek, oliwę, bazylię, sok z cytryny i skórkę, razem w blenderze miksujemy.
Rybę obieramy z łusek, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, nacinamy na grzbiecie i obkładamy na zewnątrz oraz w środku pastą z pomidorków.
Rybę obwijamy folią tak by brzuszek ryby miał dostęp do powietrza, po prostu nie owijamy ryby szczelnie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w temp. 200 stopni.

Podajemy z ziemniakami pieczonymi i sałatką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz