Zielone pesto jeszcze mnie nie urzekło, za to czerwone aromatyczne owszem tak. Aby wykorzystać możliwość zakupu ryb jaką daje nam jedna z sieci marketów, postanowiłam upiec rybkę z ww. sosem , który potraktowałam jak marynatę.
Składniki:
4 pomidorki suszone
2 ząbki czosnku
gałązka świeżej bazylii
oliwa z pomidorków
odrobina skórki z cytryny
sok z połowy cytryny
2 dorady lub inne rybki
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki, czosnek, oliwę, bazylię, sok z cytryny i skórkę, razem w blenderze miksujemy.
Rybę obieramy z łusek, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, nacinamy na grzbiecie i obkładamy na zewnątrz oraz w środku pastą z pomidorków.
Rybę obwijamy folią tak by brzuszek ryby miał dostęp do powietrza, po prostu nie owijamy ryby szczelnie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w temp. 200 stopni.
Podajemy z ziemniakami pieczonymi i sałatką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz