Odwiedzin

niedziela, 23 czerwca 2013

Dorsz w mleczku kokosowym


Ostatnio coraz więcej ryb w moim menu, na różne sposoby z różnymi nowymi w moim jadłospisie składnikami. Dziś króluje mleczko kokosowe.

Składniki:

1 duży kawałek dorsza
cebulka ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
mała papryczka chili
malutki kawałek imbiru
kurkuma, kolendra, sól, pieprz,
połowa puszki mleczka kokosowego
oliwa

2 gałązki pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Cebulkę, czosnek, chili i imbir drobno siekamy.
Na oliwie podsmażamy filet z dorsza pokrojony na mniejsze kawałki, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe.
Gdy wszystko się podsmaży odstawiamy w ciepłe miejsce a na pozostałej oliwie przesmażamy cebulkę, chili, imbir i czosnek.
Dolewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kolendra - chwilkę gotujemy.
Po ok. 5 min dodajemy dorsza i całość gotujemy jeszcze minutkę.

Rybę podajemy z ugotowanym ryżem i pomidorkami polaną sosem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz