Odwiedzin

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ryż z jabłkiem na mleku

Czasem każdego dopadnie ochota na smak z dzieciństwa. Ja pamiętam ryż z jabłkami zapiekany z dużą, ogromną ilością cynamonu. 

Składniki:

1/2 szklanki ryżu
1 l mleka
4 jabłka
cukier brązowy lub biały
cynamon

Przygotowanie:

Ryż wrzucam do gotującego się na wolnym ogniu mleka, i gotuję do miękkości.
Jabłka obieram i wyciągam gniazda nasienne, ścieram na tarce na dużych oczkach.
Do jabłek dodaję cukier do smaku oraz cynamon, odstawiam na czas ugotowania się ryżu.
Gdy ryż się ugotuje odcedzam go i łączę z jabłkami.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wrzucam ryż i zapiekam wszytsko ok. 20 min w temp. 180 stopni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz