Odwiedzin

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zupa krem z brokuła


Na zupę krem skusiłam się po zjedzeniu podobnej zupy tylko ze szparagów u szwagierki. Stwierdziłam, że mogłabym z tym rodzajem zupy trochę poeksperymentować i vois - la! mamy zupę krem z brokuła z grzankami ziołowymi.

Składniki:

mały brokuł
2 ziemniaki
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz

oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
4 kromki chleba tostowego lub innego chleba

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję do miękkości w bulionie.
Pod koniec gotowania wrzucam pokrojonego drobniej brokuła i gotuję do miękkości.
Gdy brokuł będzie miękki, wszystko razem blenduję, gdyby zupa była za gęsta dolewam przegotowanej wody.
Kromki kroję na 2 cm kostkę i podpiekam na patelni na oliwie, posypując obficie ziołami.
Zupę doprawiam solą i pieprzem i podaję z grzankami.

Smacznego :)
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz