Na zupę krem skusiłam się po zjedzeniu podobnej zupy tylko ze szparagów u szwagierki. Stwierdziłam, że mogłabym z tym rodzajem zupy trochę poeksperymentować i vois - la! mamy zupę krem z brokuła z grzankami ziołowymi.
Składniki:
mały brokuł
2 ziemniaki
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
4 kromki chleba tostowego lub innego chleba
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości w bulionie.
Pod koniec gotowania wrzucam pokrojonego drobniej brokuła i gotuję do miękkości.
Gdy brokuł będzie miękki, wszystko razem blenduję, gdyby zupa była za gęsta dolewam przegotowanej wody.
Kromki kroję na 2 cm kostkę i podpiekam na patelni na oliwie, posypując obficie ziołami.
Zupę doprawiam solą i pieprzem i podaję z grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz