Kuskus to kolejna nowość w mojej kuchni, niedoceniana przez mojego męża za to dla mnie w sam raz do eksperymentów.
Składniki dla 2 osób:
20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
15 dag kuskusu
1 cebula duża
1 żółta papryka
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
1 l bulionu dowolnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy bulionem troszkę ponad poziom kaszy i odstawiamy do napęcznienia.
1/2 cebuli i czosnek obieramy i siekamy a następnie podsmażamy na oliwie i łączymy z napęczniałym kuskusem.
Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy drugą połowę cebuli i razem smażymy.
Paprykę zółtą kroimy w paski.
Dodajemy zioła, resztę bulionu, pomidory i paprykę.
Całość na małym ogniu dusimy aż sos zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kuskusem.
Smacznego :0
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz