Odwiedzin

środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka gyros

Sałatka gyros jest znana wszystkim chyba już od dawna. Można ją przygotowywać w postaci: warstwa po warstwie nakładane składniki w misce, lub wymieszanie wszystkiego w misce. Ja proponuje dzisiaj wersję warstwową.

Składniki:

pojedyncza pierś z kurczaka
duża cebula
4 ogórki konserwowe lub kiszone
puszka kukurydzy
kapusta pekińska
ostry keczup
łagodny keczup
majonez
przyprawa do gyros
przyprawa do sałatek lub zioła prowansalskie
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę, posypujemy obficie przyprawa.
Na łyżce lub dwóch oliwy smażymy ze wszystkich stron pierś z kurczaka i wrzucamy do miski.
Cebulę obieramy i siekamy, to samo robimy z ogórkami.
Jeżeli komuś nie przeszkadza skórka z ogórka, to nie musimy jej obierać.
Kurczaka obsypujemy cebulką równą warstwą i polewamy ostrym keczupem.
Na keczup wrzucamy ogórki, również staramy się by warstwa była równa.
Kolejne warstwy to keczup łagodny i odsączona z zalewy kukurydza.
Ostatnie warstwy tworzą majonez, który nakładamy dość obficie na kukurydzę, tak by ją całkowicie zakryć.
Kapustę szatkujemy drobno i układamy na majonezie.
Całość oprószamy przyprawą do sałatek lub ziołami prowansalskimi.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz