Odwiedzin

środa, 25 września 2013

Faworki


Przepis mojej mamy, która jak to doświadczona kucharka ma je już sprawdzone.

Składniki:

30 dag maki
4 zoltka
5 lyzek smietany kwasnej lub slodkiej
1.5 lyzki octu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka cukru
odrobin soli
tluszcz do smazenia, olej, smalec
cukier puder

Przygotowanie:

Wszystkie skladniki razem mieszamy.
Ciasto na faworki warto zbic, rzucac nim o stolnice zaby nabralo powietrza.
Ciasto powinno miec konsystencje ciasta na makaron.
Uwaga z maka w czasie wyrabiania nie powinno jej byc na stolnicy tyle zeby ciasto je wchlanialo poniewaz faworki w czasie smazenia beda sie nam palily.
Ciasto po wyrobieniu wkladamy do lodowki na jaka. godzine.
Po tym czas ciasto w zaleznosci od upodoban  walkujemy na porzadana grubosc.
Najpierw kroimy paski grubosci 3-4 cm a nastepnie kazdy z paskow kroimy poprzecznie do poprzedniego ciecia na mniej wiecej te same dlugosci.
Na kazdym pasku robimy lekki naciecie na srodku i przewlekamy jeden koniec faworka przez nasza dziurke.
Ksztalt faworkow jest charakterystyczny, nie da sie zrobic innego.
Na patelni, woku lub innym grubszym naczyniu z wysokimi brzegami roztapiamy tluszcz.
Faworki powinny byc smazone w glebokim tluszczu na rumiano z kazdej strony.
Czas trwania smazenia jest nie wielki, dobrze nagrzany tluszcz moze nam usmazyc porcje faworkow w 2 min. wiec uwaga nalezy je caly czas pilnowac.
Po usmazeniu, faworki odkladamy na recznik papierowy zeby ociekly z tluszczu i odrazu posypujemy je cukrem pudrem z obu stron.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz