Odwiedzin

niedziela, 24 listopada 2013

Karkówka w sosie własnym z cebulką

To było udane pierwsze podejście do duszenia mięsa, zaczęłam od łatwej karkówki a co do wyniku to sami się przekonajcie.

Składniki:

4 plastry karkówki
1 cebula
pieprz
papryka ostra
kostka wołowa
mąką do oprószenia
smalec
śmietana 30%

Przygotowanie:

Karkówkę pieprzymy i oprószamy mąką z obu stron.
Smalec roztapiamy w głębokim garnku lub patelni i wrzucamy plastry karkówki.
Karkówka powinna porządnie się zrumienić i oddać nieco smaku smalcowi.
Gdy karkówka się porządnie zrumieniła z obu stron, wrzucamy pokrojoną w półplatserki cebulę i doprawiamy ostra papryką i kostką wołową.
Całość mieszamy i zalewamy wodą tak by pokryła ono mięso.
Zakrywamy wszystko pokrywką i dusimy ok. godziny na średnim ogniu lub do miękkości mięsa.
Należy pilnować mięsa od czasu do czasu dolewać wody w razie potrzeby.
Gdy mięso jest już miękkie zaczepiamy wytworzony sos śmietaną i podajemy.
Uwaga celowo nie dodajemy już soli, kostka wołowa ma jej na tyle że mięso spokojnie nim przesiąknie i naprawdę będzie pyszne.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz