Odwiedzin

niedziela, 22 grudnia 2013

Deser owocowy z białą czekoladą

Ten smaczny deser wypróbowałam z gazetki kulinarnej które w dużych ilościach kupuję. Przepis lekko zmodyfikowałam i wyszedł pyszny - porcja dla 4 powyższych pucharków.

Składniki:

szklanka śmietany 30% lub 36% schłodzonej
1/2 tabliczki białej dobrej jakości czekolady
galaretka owoce leśne lub inna
borówki lub inne drobne owoce mała paczuszka
biszkopty bez cukru
likier śmietankowy lub inny dowolny
2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Galaretkę przygotowuję zgodnie z opakowaniem ,czyli do 500 ml gorącej przegotowanej wody wrzucam galaretkę i mieszam do rozpuszczenia proszku.
Galaretkę przelewam do miseczki i studzę w lodówce.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli nastawiam garnek z wodą, kładę na niego durszlak a na niego miskę szklaną z czekoladą, wiem że w ten sposób miska mi nie pęknie, sprawdziłam niejednokrotnie.
Czekoladę mieszam aż do rozpuszczenia i studzę.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywną pianę, 4 łyżki odkładam do dekoracji, resztę śmietany powoli łyżka po łyżce stale mieszając łączę z czekoladą.
W pucharkach rozkruszam biszkopty i wykładam część kremu posypuję startą gorzką czekolada.
Na krem kładę pokrojoną w kostkę galaretkę i część owoców.
Na owoce kładę kolejną porcję kremu i startej czekolady a na koniec kleks bitej śmietany i pozostałe owoce do dekoracji.
Schładzam w lodówce minimum 30 min i podaję.
Kolejność składników zależy tylko od naszej fantazji.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz