Odwiedzin

wtorek, 31 grudnia 2013

Hamburgery z grilowanymi warzywami i boczkiem

Przepis pochodzi z jednej z restauracji z której czasem z mężem bywamy. Wpadł mi do głowy i musiałam go sama  w domu zrealizować.

Składniki:

4 bułki do hamburgerów
4 plastry sera typu tost
papryka czerwona
cebula żółta
mix sałat
pomidor
boczek plasterki
cebulka prażona

20 dag mięsa mielonego wieprzowego
20 dag mięsa mielonego wołowego
małą cebulka
sól, pieprz
papryka ostra
ząbek czosnku
oliwa z oliwek

4 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki keczupu
curry

Przygotowanie:

Paprykę kroimy wzdłuż na kawałki niewielkie, pomidora kroimy w plasterki grubości ok 2 cm tak samo postępujemy z cebulą.
Mięsa obydwa łączymy razem, mieszamy z przyprawami.
Na oliwie smażymy posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek, dodajemy do mięsa i wraz  z odrobiną oliwy razem wyrabiamy na masę a następnie formujemy kotlety.
Majonez z musztardą i keczup łączymy doprawiamy łyżeczką curry.
Na oliwie smażymy hamburgery.
Na drugiej patelni grilujemy, boczek i warzywa: paprykę, cebulę i pomidora.
W piekarniku w tym  czasie podgrzewamy bułki.
I jak na hamburgera przystało nakładamy do bułki kolejno: sałatę, hamburgera, ser, warzywa, polewamy sosem i dekorujemy cebulką prażoną.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz