Odwiedzin

niedziela, 29 grudnia 2013

Pizza z bekonem, salami i sosem śmietankowym

Pycha pizza dla smakosza mięsa a zwłaszcza bekonu.

Składniki:

1/2 paczki drożdży
100 ml mleka
sól, cukier
olej
mąka

25 dag pieczarek
kilka plastrów salami
bekon lub inaczej boczek cienko pokrojony, dostępny w małych marketach
cebula duża
mozarella lub dowolny inny ser żółty
masło lub olej

kubek śmietany 30%
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
gałka muszkatułowa
sól, pieprz

Przygotowanie:

Od dłuższego czasu nie bawię się w ugniatanie specjalne ciasta, tylko wrzucam wszystkie składniki ciasta do robota z rączką do mieszania i kolejno wrzucam: drożdże, ciepłe mleko, odrobinę soli, odrobinę cukru, 100 ml oleju i tyle mąki by ciasto odchodziło od rączki ale też żeby nie było za twarde.
Ciasto wyrobione w ten sposób wkładam do plastikowej miski, koniecznie musi być plastikowa, drożdże nie lubią innych misek. przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia, ok 30 min i podwoi swoją objętość.

Pieczarki i cebulę po obraniu i pokrojeniu w dowolny kształt przesmażam na oleju lub maśle.
Mozzarelle, kroję w plastry.
Śmietanę zagotowuję w garnuszku i zaczepiam mąką rozrobioną w wodzie - gotuję aż będzie gęstsze. Można dodać kawałki sera pleśniowego żeby był bogatszy smak sosu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.

Na brytfannie lub blasze do pieczenia rozsmarowuję olej i wykładam ciasto.
Ciasto rękami rozciągam na blasze do odpowiednich kształtów a następnie smaruję je sosem, wykładam pieczarki, salami i surowy boczek, gdzie nie gdzie wykładam mozzarelle.
Zapiekam w piekarniku w temp, 200 stopni przez ok 15 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz