Odwiedzin

sobota, 7 grudnia 2013

Sernik z rodzynkami bez spodu


Sernik z przepisu mojej szwagierki, strasznie pyszny i wilgotny, aż ciężko się od niego odciągnąc :)

Składniki:

1 kg tłustego sera
10 jajek
35 dag cukru pudru
1/2 kostki masła
10 dag rodzynek
1 budyń śmietankowy
odrobina soli

Przygotowanie:

Ser mielimy przynajmniej dwa razy.
Rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie.
Masło roztapiamy, przestudzamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy
Żółtka wraz z cukrem ubijamy na jasny kogiel mogiel i dodajemy do sera, mieszamy dalej w robocie.
Dodajemy budyń śmietankowy, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i powoli dodajemy do sera razem mieszając.
Na koniec dodajemy odsączone rodzynki i wylewamy na blachę tortownice 26 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą.
Sernik pieczemy najpierw 20 min w temp. 200 stopni a potem kolejną prawie godzinkę w temp. 160 stopni.
Po godzinie ogólnego pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem, jeśli nie dalej pieczemy 20 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz