Odwiedzin

niedziela, 5 stycznia 2014

Mintaj w sosie warzywnym z ryżem

Mintaj, ryba morska albo lepiej brzmi pacyficzna, u nas znana bardziej pod postacią mrożoną niż świeżą.
Ze względu na niską zawartość tłuszczu polecana jest osobom odchudzającym się. Zawsze dostępna w sklepach więc i u nas jest częstym gościem.

Składniki:

4 płaty mintaja
sok z cytryny
sól, pieprz 

oliwa z oliwek
mała papryka
mła marchewka
mała cukinia
puszka pomidorów
mała cebula
pikantny keczup
cukier

woreczek ryżu

Przygotowanie:

Mintaja rozmrażamy i dzielimy na części, solimy i pieprzymy oraz skrapiamy cytryna.
Paprykę, cebulę i cukinie kroimy w półplasterki.
Obraną marchewkę ścieram na dużych oczkach.
Oliwę rozgrzewamy i wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy kilka minut aż się zrumienią.
Dodajemy do warzyw puszkę pomidorów i odrobinę wody  i całość dusimy ok. 10 min.
Pod koniec duszenia doprawiamy keczupem, solą i pieprzem oraz cukrem i dodajemy pokrojoną rybę.
Duismy do miękkości ryby.
Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz