Odwiedzin

niedziela, 26 stycznia 2014

Rogaliki z marmoladą różaną

Rogaliki na pół drożdżowym cieście, przepis mojej mamy która wykorzystuje to ciasto do karnawałowych rurek z kremem.

Składniki:

4 dag drożdży
4 łyżki mąki
1 łyżka cukru
2  łyżki mleka
 
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
2 białka
1/2 kostki masła
2 łyżki śmietany kwaśnej
cukier waniliowy
sól
marmolada różana lub inna dowolna marmolada
cukier brązowy

Przygotowanie:

Z 4 łyżek mąki, drożdży, cukru i mleka robimy rozczyn, który odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie drożdże łączymy z mąką, żółtkami, jajkami, cukrem waniliowym, śmietaną i masłem i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno odrywać się od ręki, i być dobrze wygniecione.
Ciasto rozwałkowujemy albo w kształt okręgu albo w duży kwadrat.
Kwadrat dzielimy na mniejsze kwadraty z okrag dzielimy na 8 części.
Na każdym kawałku na jego jednym z rogów nakładamy 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy w rogalik, końce zawijając do środku.
Kładziemy na papier do pieczenia tak by na spodzie znajdował się koniec zwinięcia rogalika inaczej rogalik się otworzy w trakcie pieczenia.
Rogaliki smarujemy pozostałymi 2 białkami i oprószamy cukrem.
Pieczemy ok 15-20 min w temp. 160 stopni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz