Odwiedzin

sobota, 4 stycznia 2014

Sola z makaronem szpinakowym i mozarellą

Sola, ryba z gatunku płastug, poławiana w morzach europejskich również w naszym Bałtyku. W Polsce chyba najczęściej pod postacią mrożoną.

Składniki:

6 płatów soli rozmrożonych
mały pomidor
mozarella
sól, pieprz
ostra papryka

20 dag makaronu dowolnego
1/2 paczki szpinaku mrożonego lub świeżego
cebulka mała
czosnek 2 ząbki

oliwa z oliwek

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente.
Cebulę siekamy i smażymy chwilkę na oliwie, dodajemy szpinak: świeży blanszujemy przed, mrożony odrazu wrzucamy na oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i razem mieszamy jeszcze chwilkę.
Doprawiamy solą i pieprzem - łączymy z makaronem.
Solę solimy i pieprzymy, doprawiamy ostra papryką.
Pomidora sparzamy i obieramy a następnie kroimy w plastry.
Mozarelle odsączymy i kroimy w plastry.
W naczyniu żaroodpornym polanym oliwą wykładamy obok siebie płaty soli, a na nie  pomidora i mozarelle.
Wkładamy na 15 min do piekarnika do temp. 150 stopni i pieczemy.
Podajemy solę na makaronie.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz