Odwiedzin

sobota, 18 stycznia 2014

Uszka z kapusta i grzybami

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
jajko
ciepła woda przegotowana
sól
łyżka masła lub margaryny 

1/2 kg kapusty kiszonej
szklanka grzybków suszonych
cebula mała
masło
liść laurowy
ziele angielskie

Przygotowanie:

Mąkę, jajko, wodę, sól i tłuszcz razem wyrabiamy na elastyczne ciasto. 
Odstawiamy pod ściereczkę żeby nie wyschło.

Kapustę kiszoną przelewamy wodą i wraz z grzybkami gotujemy do miękkości. 
Do kapusty w trakcie gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Gdy kapusta się ugotuje, przecedzamy ją i wyciągamy przyprawy.
Cebulę siekamy i smażymy na maśle a następnie łączymy z kapustą.
W maszynce mielimy kapustę z grzybami i cebulą i mamy gotowy farsz.
Ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty.
Ciasto nie powinno być cienkie, bo farsz wyleci w trakcie gotowania.
Dobra grubość to ok. 3 mm ciasta.
Na kwadraty ciasta nakładamy farsz i składamy najpierw w trójkąt a następnie dociskamy wszystkie krawędzie.
Najdłuższe rogi zlepiamy ze sobą.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 min od wypłynięcia i podajemy do barszczyku.
Można je również zamrozić,wtedy porcjami układam je na płaskim wysypanym mąką talerzu i wkładam na 10 min do zamrażarki.
Podmrożone uszka wkładam do woreczków i zamrażam ponownie.
Dzięki wcześniejszemu podmrożeniu, uszka nie skleją się ze sobą w woreczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz