Odwiedzin

niedziela, 19 stycznia 2014

Uszka z mięsa rosołowego

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
jajko
ciepła woda przegotowana
sól
łyżka masła lub margaryny  


mięso z rosołu(kurczak, wołowina)
cebula duża

Przygotowanie:

Mąkę, jajko, wodę, sól i tłuszcz razem wyrabiamy na elastyczne ciasto. 
Odstawiamy pod ściereczkę żeby nie wyschło.
Cebulę kroję na ćwiartki i przesmażam na tłuszczu, łączę z mięsem i mielę w maszynce.
Ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty.
Ciasto nie powinno być cienkie, bo farsz wyleci w trakcie gotowania.
Dobra grubość to ok. 3 mm ciasta.
Na kwadraty ciasta nakładamy farsz i składamy najpierw w trójkąt a następnie dociskamy wszystkie krawędzie.
Najdłuższe rogi zlepiamy ze sobą.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 min od wypłynięcia i podajemy do barszczyku.
Można je również zamrozić,wtedy porcjami układam je na płaskim wysypanym mąką talerzu i wkładam na 10 min do zamrażarki.
Podmrożone uszka wkładam do woreczków i zamrażam ponownie.
Dzięki wcześniejszemu podmrożeniu, uszka nie skleją się ze sobą w woreczku.


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz