Barszcz kojarzy się głownie ze świętami wielkanocnymi, a warto go zrobić od tak po prostu, gdy nam się zachce coś innego zrobić.
Składniki:
3 białe kiełbasy
40 dag boczku wędzonego
3 duże ziemniaki
2 cebule
żurek w butelce 500 ml
2 łyżki chrzanu ostrego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
ziele angielskie i liść laurowy
majeranek
smalec
śmietana 30%
Przygotowanie:
Boczek gotujemy w 2 litrach wody z dodatkiem czosnku, 3 liści laurowych, 3 ziarenek angielskich oraz majeranku ok 30 min.
Pierwszą cebulę obsmażamy nad palnikiem i wrzucamy do boczku.
Boczek wyciągamy a do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy ok 30 min.
Kiełbasę kroimy w plasterki, drugą cebulę siekamy, razem smażymy na łyżce smalcu do zrumienienia wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.
Gdy ziemniaki są już miękkie wlewamy żurek i dodajemy kiełbaski z boczkiem.
Na koniec dodajemy chrzan i całość gotujemy jeszcze ok 10 min.
Zaczepiamy śmietaną i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz