Odwiedzin

sobota, 1 lutego 2014

Barszcz czerwony na botwince


Lubię barszczyk czerwony chyba najbardziej z uszkami, ten z botwinki nie jest moim ulubionym ale ze względów zdrowotnych - posiada sporo witamy A i C oraz żelazo i wapń, od czasu do czasu pojawia się na naszym stole. 

Składniki:

pęczek botwinki z buraczkami
średnia marchewka i pietruszka
1/2 selera
1 łyżka masła
sól i pieprz
sok z cytryny lub ocet
śmietana 30% do zabielenia



Przygotowanie:

Do garnka wlewam 2 l wody i wrzucam obrane: marchew, pietruszkę i seler, gotuję ok. 45 min na wolnym ogniu.
Botwinkę dokładnie myjemy wraz z liśćmi.
Liście odkrawam i drobno kroję lecz nie siekam.
Buraczki kroję w równą mała kostkę.
Na maśle przesmażam buraczki a po 3 min dodaję liście i kolejne 3 min smażę razem.
Warzywa z bulionu wyciągam i drobno siekam, wrzucam do buliony ponownie i dorzucam botwinkę.
Całość gotuję jeszcze 15 min na koniec solę i pieprzę oraz doprawiam sokiem z cytryny i octem.
Zupę zabielam na talerzu ponieważ nie każdy ją lubi w zupi.

Smacznego :)


Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/botwinika-pobudza-apetyt-odkwasza-organizm-i-koi-nerwy_37011.html



Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/botwinika-pobudza-apetyt-odkwasza-organizm-i-koi-nerwy_37011.html
Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/botwinika-pobudza-apetyt-odkwasza-organizm-i-koi-nerwy_37011.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz