Kluski te często zamawia w domu mąż. Z dodatkiem bułki tartej i cynamonu, są pysznym zastępstwem obiadu.
Składniki:
45 dag sera białego zmielonego
czubata szklanka mąki pszennej
2 jajka
sól
bułka tarta
cukier
cynamon
masło
Przygotowanie:
Zmielony ser łączymy z maką, jajkiem i solą tak by powstało zwięzłe ciasto.
Jesli ciasto jest za lużne dodajemy mąki.
Ciasto dzielę na 4 części, każdą z części wałkują na wałek i kroję z ukosa na 3 cm kawałki.
Gotuję wodę do której wrzucam porcję klusek i gotuję ok 4 min od wypłynięcia na wierzch.
W międzyczasie roztapiam 3 łyżki masła, wrzucam łyżkę bułki tartej i chwilę smażę razem.
Ugotowane kluski wyławiam i wykładam na talerz, polewam bułką tartą posypuję cynamonem i cukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz