Odwiedzin

sobota, 15 lutego 2014

Łosoś na parze z parowymi brokułami i ziemniaczkami

Łosoś to moja ulubiona ryba, wypróbowana chyba na wszystkie sposoby, dziś zdrowo na parze.

Składniki:

30 dag łososia surowego ze skórą
1 łyżka masła
1/2 łyżki koperku

ziemniaki
brokuł
jogurt naturalny

Przygotowanie:

W garnku zagotowuję wodę - bez dodatków soli itp. przypraw.
Ziemniaki jednakowej wielkości obieram, lekko przekrawam na krzyż, uwaga żeby nie przeciąż do końca i wkładam na najniższą półkę parowaru - one najdłużej się gotują.
Brokuła kroję na różyczki i wrzucam na kolejną półkę parowaru jakieś 20 min po ziemniakach.
Masło mieszam z koperkiem.
Z łososia ściągam łuski i nacieram go od strony mięsa masłem.
Łososia kładę na najwyższa półkę jakieś 5-10 min po brokułach na jakieś 5 - 6 min.
Gdy łosoś dojdzie wszystkie garnki ściągam z ognia i pokolei wykładam na talerze. 
Brokuła można polać jogurtem naturalnym.
W tej wersji jak dla mnie wszystkie warzywa i ryba sa na tyle smaczne że nie muszę już ich doprawiać.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz