Dorsz to kolejna propozycja dania z ryby, która w domu bardzo lubimy. Lubię eksperymentować w jej przygotowywaniu. Dziś postawiłam na dodatki czyli szpinak i czerwoną pastę.
Składniki:
30 dag dorsza ze skórą
3 suszone pomidory
sok z cytryny
3 łyżki oliwy
oregano
sól i pieprz
30 dag szpinaku
oliwa
cebulka
2 ząbki cznosnku
łyżka musztardy dijon
gałka muszkatułowa
1/2 kubka śmietany 30%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Suszone pomidory, oregano, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz i oliwę blendujemy na pastę.
Dorsza myjemy i osuszamy, nacieramy pastą.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy na blasze przez 20 min.
Szpinak albo blanszujemy albo zamrożony dusimy na maśle pod pokryciem.
Do szpinaku dodajemy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek razem dalej smazymy już bez pokrywki.
Dodajemy sól i pieprz oraz zaprawiamy śmietaną wymieszaną z musztardą.
Jeżeli mamy zbyt dużo wody odparowujemy ją.
Dorsza podajemy na szpinaku z dodatkiem ziemniaków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz