Placuszki na przekąskę lub lekki obiad oto moja propozycja. Cukinia jest bogata w witaminy: B1, B2, C i PP oraz jest doskonałym składnikiem diet. W dużym bowiem procencie składa się z wody oraz posiada niską wartość kaloryczną w 100 g jest 15 kcal.
Składniki:
30 dag mąki pszennej
jajko
2 łyżki mleka
30 dag cukini
sól i pieprz
oliwa z oliwek
jogurt naturalny lub grecki
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać i połączyć z mąka oraz solą i pieprzem, na koniec dodać mleko.
Mieszać najlepiej trzepaczką na gładkie i gęste ciasto.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta, wymieszać.
Na rozgrzanej patelni smażyć niewielkie placuszki na rumiano.
Podawać z kleksami jogurtu.
Smacznego :)
Składniki:
30 dag mąki pszennej
jajko
2 łyżki mleka
30 dag cukini
sól i pieprz
oliwa z oliwek
jogurt naturalny lub grecki
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać i połączyć z mąka oraz solą i pieprzem, na koniec dodać mleko.
Mieszać najlepiej trzepaczką na gładkie i gęste ciasto.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta, wymieszać.
Na rozgrzanej patelni smażyć niewielkie placuszki na rumiano.
Podawać z kleksami jogurtu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz