Odwiedzin

sobota, 29 marca 2014

Dorsz w cieście piwnym


Dorsz po łososiu to druga ulubiona nasza ryba. Ma dużo mięsa w porównaniu z innymi mrożonymi rybami w naszych sklepach, ale uwaga nie ma gwarancji braku ości w filetach.

Składniki:

4 płaty dorsza mrożonego - do rozmrożenia
czosnek granulowany
pietruszka zielona
szklanka mąki pszennej
szklanka piwa
jajko
sól i pieprz
olej

Przygotowanie:

Jajko, piwo i mąkę mieszamy razem tak by miała konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za płynna dodajemy mąki.
Do ciasta dosypujemy czosnek, pietruszke i mieszamy.
Dorsza odciskamy z wody po mrożeniu, solimy i pieprzymy kroimy na kawałki po 5 cm i maczamy w cieście.
Na gorącym oleju smażymy dorsza z obu stron po 5 min, jeżeli jest grubszy kawałek musimy jeszcze wydłużyć czas smażenia.
Gdyby dorsz się zrumienił przed czasem, można wstawiać go jeszcze do piekarnika na 200 stopni i zapiekać kilka-kilkanaście minut.
Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz