Odwiedzin

sobota, 15 marca 2014

Kluski śląskie



Kluski śląskie często goszczą w śląskiej kuchni, nie są czasochłonne, a ich sekret leży w dobrych ziemniakach.

Składniki dla 2 osób:

6 średnich ziemniaków 
sól
jajko
mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w trakcie gotowania solimy.
Po ugotowaniu studzimy je dobrze i przeciskamy przez praskę.
W naczyniu z ziemniakami wydzielamy 1/4 objętości i wsypujemy mąkę ziemniaczaną,
Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na gładką masę.
Gdyby ta wielkość mąki nie wystarczała a ciasto nadal kleiło się do rąk podsypujemy mąki  nadal.
Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk a dziurka w kluskach pozostaje na swoim miejscu.
Kluski gotujemy kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie i podajemy.
Smacznego :0

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz