Odwiedzin
sobota, 15 marca 2014
Kluski śląskie
Kluski śląskie często goszczą w śląskiej kuchni, nie są czasochłonne, a ich sekret leży w dobrych ziemniakach.
Składniki dla 2 osób:
6 średnich ziemniaków
sól
jajko
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w trakcie gotowania solimy.
Po ugotowaniu studzimy je dobrze i przeciskamy przez praskę.
W naczyniu z ziemniakami wydzielamy 1/4 objętości i wsypujemy mąkę ziemniaczaną,
Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na gładką masę.
Gdyby ta wielkość mąki nie wystarczała a ciasto nadal kleiło się do rąk podsypujemy mąki nadal.
Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk a dziurka w kluskach pozostaje na swoim miejscu.
Kluski gotujemy kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie i podajemy.
Smacznego :0
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz