Odwiedzin

niedziela, 9 marca 2014

Mielona wołowina z makaronem chińskim i warzywami


Bardzo lubię chińskie smaki, tak inne od codziennego jedzenia. A ponieważ ważne jest też by potrawa nadawała się do odgrzania w pracy to chińszczyzna jest często przeze mnie w tygodniu robiona na obiad.

Składniki:

opakowanie makaronu chińskiego
30 dag mielonej wołowiny
olej do smażenia
sos sojowy ciemny i jasny
przyprawa chińska dowolna
1 ząbek czosnku
warzywa (papryka czerwona, zielona, fasolka zielona, fasolka biała, chili, cebula, marchewka, suszone grzybki mun)
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

3 grzybki mun zalewamy ciepłą wodą i dostawiamy do namoknięcia.
Makaron zalewamy gorąca wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy na kilka minut.
Chili, papryki, marchew i cebula kroimy w cienkie paseczki, wskazane by było żeby miały tę samą wielkość i grubość, wtedy będą się równomiernie smażyły.
W woku lub na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieloną wołowinę, smażymy do zrumienienia i doprawiamy sosami sojowymi w proporcji 1:1 czyli 1 łyżka sosu jasnego, 1 ciemnego.
Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i mocno mieszamy.
Grzybki mun po namoczeniu kroimy w cienkie paseczki dodajemy do warzyw.
Fasolkę dodajemy w całości.
Podsypujemy warzywa łyżką mąki ziemniaczanej i  mieszając wlewamy bulion.
Gotujemy jeszcze chwilkę.
Na koniec wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy.

Smacznego :)

1 komentarz: