Odwiedzin

niedziela, 2 marca 2014

Naleśniki z białym serem

Moje ulubione naleśniki, zawsze aromatyczne i chrupkie dzięki moim sekretnym składnikom.

Składniki:

1 i 1/2 łyżki mąki na 1 naleśnika
mleko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18% lub kefiru
aromat waniliowy
1 łyżka cukru
1 torebka duża cukru waniliowego
jajko

25 dag sera białego
3 łyżki śmietany 30%
1 torebka cukru waniliowego

olej
cukier puder

Przygotowanie:

Do misku wsypujemy tyle mąki ile chcemy mieć naleśników.
Dorzucamy do mąki jajko, proszek do pieczenia, cukry, śmietanę i aromat i zalewamy taką ilością mleka by ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste. 
Niestety nie podałam ilości mleka, ponieważ zawsze go dolewam na oko. 
Pierwszy nalesnik jest zawsze nalesnikiem testowym, jeżeli ciasto za bardzo się leje na patelni to znak że przeodbrzyliśmy z mlekiem i trzeba dodać mąki.
Jeżeli ciasto nie chce się rozejść na patelni nalezy dodać mleka, taki naleśnik będzie bardzo gruby.
Konsystencja prawidłowa naleśnika to raczej lejąca się ale nie jak woda masa.
Im częściej będziesz robiła naleśniki tym szybciej będziesz wiedział czy masa jest już dobra czy jeszcze nie, trening czyni mistrza.

Ser biały rozcieram ze śmietaną i cukrem tak by masa był dość kremowa.


Naleśniki smażymy na patelni z odrobiną oleju na złoto.
Smarujemy serem i dla większej osłodu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz