Odwiedzin
niedziela, 6 kwietnia 2014
Spaghetti carbonara
Moje ulubione spaghetti w końcu doczekało się publikacji. Jem je chyba już co tydzień i nadal mi na nie nie przeszła ochota.
Składniki:
20 dag makaronu spaghetti
15 dag boczku parzonego
1 cebula
ząbek czosnku
całe jajko
śmietana mała 30%
5 dag sera żòłtego, najlepszy to parmezan ale jeżeli go nie ma to nasz edamski spokojnie może go zastąpić
oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę i czosnek siekamy.
Na patelni przesmażamy najpierw boczek.
Następnie boczek ściągamy i wrzucamy cebulę z czosnkiem.
W międzyczasie jajka roztrzepujemy ze śmietaną i serem żółtym.
Gdy cebulka się przyrumieni dodajemy ponownie boczek i wylewamy mieszankę jajeczną.
Całość mieszamy chwilkę do zagotowania oraz żeby sos zgęstniał a następnie wrzucamy gotowy makaron.
Podajemy od razu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz