Odwiedzin

niedziela, 6 kwietnia 2014

Spaghetti carbonara


Moje ulubione spaghetti w końcu doczekało się publikacji. Jem je chyba już co tydzień i nadal mi na nie nie przeszła ochota.

Składniki:

20 dag makaronu spaghetti
15 dag boczku parzonego
1 cebula
ząbek czosnku
całe jajko
śmietana mała 30%
5 dag sera żòłtego, najlepszy to parmezan ale jeżeli go nie ma to nasz edamski spokojnie może go zastąpić
oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę i czosnek siekamy.
Na patelni przesmażamy najpierw boczek.
Następnie boczek ściągamy i wrzucamy cebulę z czosnkiem.
W międzyczasie jajka roztrzepujemy ze śmietaną i serem żółtym.
Gdy cebulka się przyrumieni dodajemy ponownie boczek i wylewamy mieszankę jajeczną.
Całość mieszamy chwilkę do zagotowania oraz żeby sos zgęstniał a następnie wrzucamy gotowy makaron.
Podajemy od razu.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz