Odwiedzin

sobota, 30 sierpnia 2014

Omlet z szynką i papryką

Omlet jest dobrym wyborem przede wszystkim na śniadanie i na kolację. Poza szybkim sposobem jego zrobienia cenię w nim fakt że daje mi kopa do działania rano i wieczorem.

Składniki:

2 jajka
1 łyzka mąki
1 łyżka mleka
3 plastry szynki
1/4 małej papryki
garść startego sera żółtego
szczypiorek
sól i pieprz
masło

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z maką i mlekiem, solimy i pieprzymy.
Na łyżce masła podsmażam pokrojone w kostke plastry szynki i papryki.
Do szynki wlewam mieszanke jajeczna i na wolnym ogniu smażę.
Od czasu do czasu odsuwam ciasto od brzegów tak by jego lejąca się część mogła zlecieć i sie usmażyć.
Przed końcem smażenia posypuje omlet serem i posiekanym szczypiorkiem.
Omlet można przykryć pokrywką i nadal smażyć, ja osobiście zawsze przezucam go na chwilkę na drugą strone poczym zdejmuje na talerz.
Podajemy  ze świezymi warzywami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz